top of page
Αναζήτηση

Ι. Γκιάλας: «Οι παθήσεις του προστάτη έχουν ηλικία…»


Συναντήσαμε τον κύριο Ιωάννη Γκιάλα, χειρουργό – ουρολόγο MD, PhD, FEBU, διευθυντή της Ουρολογικής Κλινικής Γ.Ν.Α. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» και πρόεδρο της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μας μίλησε για την ΕΟΕ, για τον καρκίνο του προστάτη και την προστατίτιδα, καθώς και για τη σημασία της πρόληψης.

Συνέντευξη: Μάρθα Φραγκάκη


Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ουρολογικών Παθήσεων που ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία «τρέχει» την Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Πρόληψη των Παθήσεων του Προστάτη «Προλαμβάνω. Προστατεύομαι». Θέλετε να μας πείτε ποιες δράσεις περιλαμβάνονται σε αυτήν;

H Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (ΕΟΕ), συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα παθήσεων του προστάτη, με μια σειρά δράσεων που περιλαμβάνει, τη συνεργασία με γνωστό όμιλο διαγνωστικών εργαστηρίων όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι άνδρες μπορούν να κλείσουν τηλεφωνικό ραντεβού για δωρεάν εξέταση του PSA, με την προβολή στα τηλεοπτικά μέσα πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικού σπότ το οποίο ενημερώνει για την εβδομάδα παθήσεων του προστάτη και προτρέπει όλους τους άνδρες άνω των 50 ετών, να κλείσουν ραντεβού για τη δωρεάν εξέταση PSA, με την έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων τα οποία διενεμήθησαν σε όλες τις Ουρολογικές κλινικές της χώρας (δημόσιες και ιδιωτικές), σε ιατρεία και φαρμακεία. Ενημέρωση του κοινού με αφίσες σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος. Με τη διοργάνωση συνέντευξης τύπου προς τα ΜΜΕ.

Στόχος της ενημερωτικής εκστρατείας μας είναι να ενημερώσει το ευρύ κοινό για:

  • τις παθήσεις του προστάτη

  • τη σημασία της πρόληψης

  • την αξία της έγκαιρης διάγνωσης


Οι παθήσεις του προστάτη «έχουν ηλικία»; Πότε οι άντρες πρέπει να ξεκινούν τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο;

Οι παθήσεις του προστάτη ναι έχουν ηλικία. Οι φλεγμονές (προστατίτιδες) παρουσιάζονται από την ηλικία των 25 – 30 ετών, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και ο καρκίνος του προστάτη συχνότερα μετά τα πενήντα έτη. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος πρέπει να ξεκινάει από τα 50 έτη, εκτός των περιπτώσεων που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη (δηλαδή πατέρας, αδελφός, θείος κλπ) οπότε ο έλεγχος πρέπει να ξεκινάει νωρίτερα δηλαδή από τα 45 έτη.


Θέλετε να μας μιλήσετε λίγο για την προστατίτιδα; Τι την προκαλεί, ποια τα συμπτώματα της και σχετίζεται καθόλου με τον καρκίνο του προστάτη;

Η προστατίτιδα είναι ο γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη φλεγμονή του προστάτη. Είναι μια πολύ συχνή πάθηση που ταλαιπωρεί πολλούς άντρες όλων των ηλικιών. Είναι η πιο συχνή ουρολογική πάθηση σε άντρες κάτω των 50 ετών και η τρίτη πιο συχνή μετά την ηλικία των 50.

Προκαλείται από κάποια βακτήρια. Τα πιο συχνά είναι η E.coli, η Klebsiella και ο Proteus. Το μικρόβιο μπορεί να μεταφερθεί με τη σεξουαλική επαφή, μέσω του αίματος ή να είναι μια επιπλοκή της βιοψίας του προστάτη. Πιο σπάνια έχουν ενοχοποιηθεί και άλλοι μικροοργανισμοί όπως ο γονόκοκκος, χλαμύδια, μυκόπλασμα . Ο ασθενής παρουσιάζει έντονα συμπτώματα λοίμωξης δηλαδή πυρετό, ρίγος, αδυναμία με συνοδό συχνουρία και δυσουρία.

Δεν έχει αποδειχθεί κάποια συσχέτιση της προστατίτιδας και του καρκίνου του προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι

ασυμπτωματικός. Αληθεύει; Πώς ένας άντρας

μπορεί να προστατευτεί;

Πράγματι ο καρκίνος του προστάτη είναι ασυμπτωματικός, τουλάχιστον όσον αφορά τα αρχικά στάδια είτε δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα, είτε

αυτά που υπάρχουν δεν διαφέρουν από αυτά της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (συχνουρία, νυχτουρία, δυσκολία στη έναρξη της ούρησης, αίσθημα ατελούς κένωσης της ουροδόχου κύστης). Ο μόνος τρόπος «προστασίας» των ανδρών είναι η σωστή ενημέρωση για την αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου, δηλαδή η μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), και η δακτυλική εξέταση.


Θεωρείτε πως η δακτυλική εξέταση για τον προστάτη αποτελεί ακόμα ταμπού για τους Έλληνες;

Σίγουρα δεν αποτελεί μια ευχάριστη εξέταση για τους άνδρες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια με τις ενημερωτικές εκστρατείες της ΕΟΕ, όλο και περισσότεροι άνδρες δέχονται την εξέταση αφού είτε το γνωρίζουν όταν επισκέπτονται έναν Ουρολόγο , είτε ενημερώνονται κατά την επίσκεψη για την αναγκαιότητα της στα πλαίσια ελέγχου του προστάτη.


Τέλος, θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία;

Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, ιδρύθηκε το έτος 1931, και είναι μια από τις παλαιότερες ιατρικές εταιρείες της Ελλάδος. Διέκοψε τις εργασίες της το έτος 1937, επαναλειτούργησε το 1949 και από τότε συνεχίζει ανελλιπώς τις εργασίες της με τον ίδιο τίτλο.


Σήμερα, η Ε.Ο.Ε, αριθμεί περίπου 1200 Μέλη.


Σκοποί της εταιρείας είναι:

  • Η συνεχής βελτίωση της μεταπτυχιακής εκπαιδεύσεως των Ουρολόγων.

  • Η διαρκής εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των μελών της Εταιρείας. Γενικότερα δηλαδή, η προαγωγή της επιστήμης και ιδιαιτέρως της ειδικότητας της Ουρολογίας, αλλά και μέριμνα για τη διατήρηση ειδικευμένου ιατρικού σώματος ικανού, από επιστημονική και ηθική άποψη, να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου. Εκτός από τις επιστημονικές εκδηλώσεις η ΕΟΕ έχει και πλούσιο κοινωνικό έργο.

Σας συνιστώ να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ΕΟΕ (www.huanet.gr (http://www.huanet.gr)), όπου μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό πρόγραμμα της εταιρείας μας.

bottom of page