top of page
bladder-cancer.jpg

Ριζική Κυστεκτομή

Εάν μετά την αφαίρεση του νεοπλάσματος η ιστολογική εξέταση δείξει διηθητικό καρκίνωμα υψηλού βαθμού κακοήθειας, συνιστάται η ριζική κυστεκτομή. Στη ριζική κυστεκτομή γίνεται αφαίρεση ολόκληρης της ουροδόχου κύστης και των γειτονικών οργάνων (στον άνδρα αφαιρούνται ο προστάτης και οι σπερματοδόχες κύστεις, ενώ στη γυναίκα η μήτρα, οι σάλπιγγες, οι ωοθήκες και το πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου). 


Η αφαίρεση της ουροδόχου κύστης καθιστά αναγκαία την αντικατάσταση της με νέα κύστη που θα δημιουργήσει ο χειρουργός ουρολόγος από τμήμα του εντέρου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η φυσιολογική έξοδος των ούρων από το σώμα.


Εάν αυτό δεν είναι εφικτό τότε γίνεται εκτροπή των ούρων στο κοιλιακό τοίχωμα και τα ούρα συλλέγονται σε ειδικό εξωτερικό σάκο.


Η εκτροπή των ούρων είναι απαραίτητη σε όλες τις περιπτώσεις που αφαιρείται η ουροδόχος κύστη και αφορά τη μεταφορά  των ουρητήρων σε κατάλληλη θέση προκειμένου να αποβάλλονται τα ούρα.


Υπάρχουν διάφοροι τύποι εκτροπής των ούρων. Ποιος από αυτούς θα επιλεγεί σχετίζεται με την ηλικία του ασθενούς, την γενική του κατάσταση, την έκταση της νόσου, το ιστορικό νόσου στο λεπτό ή το παχύ έντερο, το ιστορικό προηγηθείσας ακτινοβολίας στην κοιλιακή χώρα, τη νεφρική και την ηπατική λειτουργία.

Είναι η κατάλληλη θεραπεία για εσάς;
Ο καλύτερος τρόπος για να το μάθετε, είναι να μιλήστε με εκπαιδευμένο σε όλες τις σύγχρονες τεχνικές ουρολόγο, ο οποίος ανάλογα με την περίπτωση θα σας προτείνει την ενδεδειγμένη θεραπευτική μέθοδο.

bottom of page