top of page

Καρκίνος Ουροδόχου Κύστης

cancer-vejiga.png

Η ουροδόχος κύστη είναι ένα κοίλο όργανο στο κάτω μέρος της κοιλιάς, στο οποίο μαζεύονται τα ούρα. Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι το δεύτερο πιο συχνό νεόπλασμα του ουροποιογεννητικού συστήματος.Στους άντρες, η εμφάνιση είναι 4 φορές συχνότερη από ό,τι στις γυναίκες. Η πιο συχνή μορφή του είναι το καρκίνωμα από μεταβατικό επιθήλιο.

Συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Τις περισσότερες φορές, ο καρκίνος της κύστης δεν δίνει συμπτώματα, εκτός από αιματουρία. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να υπάρξει ένα, μοναδικό, επεισόδιο αιματουρίας και μετά τα ούρα να είναι καθαρά.

Έτσι, ο ασθενής το ξεχνά για μεγάλο χρονικό διάστημα,και, όταν ξαναπαρουσιαστεί επεισόδιο αιματουρίας, ο καρκίνος έχει προχωρήσει.

 

Άλλα, πιο σπάνια συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, είναι:

 • Πόνος στην κοιλιά

 • Αδυναμία-καταβολή

 • Απώλεια βάρους

 • Επώδυνη ούρηση

 • Συχνουρία/επιτακτική ούρηση

 

Παρόμοια συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν, επίσης, σε πολλές άλλες παθήσεις. Ο καρκίνος της κύστης είναι ένας επιθετικός καρκίνος, που έχει την τάση να υποτροπιάζει ή / και να εξελίσσεται. Για το λόγο αυτό η πρώιμη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία έχουν αποφασιστική σημασία.

Το πιο σημαντικό είναι με την πρώτη εμφάνιση αίματος στα ούρα να ακολουθεί άμεσα επίσκεψη στον Ουρολόγο.

Παράγοντες κινδύνου του καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Η ακριβής αιτιολογία ανάπτυξης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι άγνωστη. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισής του:

 • Η αύξηση της ηλικίας
  Ευνοεί την ανάπτυξή του, περισσότεροι από το 70% των ασθενών είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.

 • Το κάπνισμα
  Οι καπνιστές διατρέχουν 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο ουροδόχου κύστης σε σχέση με τους μη καπνιστές.

 • Έκθεση σε χημικές ουσίες στον χώρο εργασίας.
  Εργαζόμενοι σε χώρους επεξεργασίας δέρματος, με βιομηχανικά ελαστικά, βαφές και οδηγοί φορτηγών οι εργαζόμενοι σε κομμωτήρια, βαφεία, καθαριστήρια, εκτυπωτικά μηχανήματα.  διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

 • Η χημειοθεραπεία με φάρμακα όπως η κυκλοφωσφαμίδη.

 • Η ακτινοβολία στην πύελο (κάτω μέρος της κοιλιάς)

 • Οι μακροχρόνιες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, όπως σε ασθενείς με μόνιμο ουροκαθετήρα.

Διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης 

Ο γιατρός σας μετά την κλινική εξέταση θα σας ζητήσει κάποιες διαγνωστικές εξετάσεις.

Σε αυτές, μπορεί να περιλαμβάνονται:

 • Γενική εξέταση ούρων

 • Κυστεοσκόπηση

 • Κυτταρολογική εξέταση ούρων (για εντοπισμό καρκινικών κυττάρων)

 • Αξονική τομογραφία άνω-κάτω κοιλίας

 • Βιοψία κύστης (συνήθως, αν χρειαστεί, λαμβάνεται υλικό κατά την κυστεοσκόπηση)

Σε περίπτωση όπου διαγνωστεί ότι πάσχετε από καρκίνο ουροδόχου κύστης, ο γιατρός θα προχωρήσει, με διάφορες επιπλέον εξετάσεις, στη σταδιοποίηση, δηλαδή στο πόσο έχει εξαπλωθεί η νόσος. Από αυτή θα εξαρτηθεί η θεραπεία που θα σας προτείνει.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αρχικά σταδιοποιείται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, η αντιμετώπιση των οποίων είναι εντελώς διαφορετική.

 • Επιφανειακός ή μη διηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης

 • Διηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης.

karkinos-ourodoxou-kistis-1.png
karkinos-ourodoxou-kistis-2.png

Επιφανειακός ή μη σιηθητικός καρκίνος ουροδόχου κύστης.

Σε αυτήν τη μορφή, ο καρκίνος περιορίζεται στο επιφανειακό στρώμα του τοιχώματος της κύστης. Αποτελεί την πιο συχνή μορφή κατά τη διάγνωση. Οι βλάβες είναι μισχωτές και προβάλλουν μέσα στην ουροδόχο κύστη.  Ακόμη και μετά τη χειρουργική αφαίρεση, υπάρχει η τάση να επανεμφανίζονται νέες βλάβες πολύ συχνά, γι’ αυτό η παρακολούθηση με κυστεοσκόπηση σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι μακροχρόνια.

Διηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης
Αποτελεί την πιο απειλητική μορφή του καρκίνου, επειδή έχει προχωρήσει σε πιο βαθιά στρώματα (μυϊκό χιτώνα) της ουροδόχου κύστης. Το γεγονός αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ο καρκίνος να δώσει μεταστάσεις σε λεμφαδένες ή σε άλλα όργανα (ήπαρ, πνεύμονες, οστά).

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αποτελεί μια κακοήθεια με απρόβλεπτη βιολογική συμπεριφορά και με τη μεγαλύτερη πιθανότητα υποτροπής σε σχέση με τις υπόλοιπες κακοήθειες του ανθρώπινου σώματος.

Θεραπεία

Το είδος της θεραπείας εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και τη γενική κατάσταση της υγείας του ασθενή.

Άλλα, πιο σπάνια συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, είναι:

 

Θεραπεία επιφανειακού καρκίνου

Η θεραπεία των επιφανειακών όγκων γίνεται με χειρουργική αφαίρεση μέσω της ουρήθρας. Η διουρηθρική αφαίρεση του όγκου της κύστης γίνεται με ειδικό εργαλείο μέσα από το οποίο, με απευθείας όραση, βλέπουμε τον όγκο τον κόβουμε και τον αφαιρούμε. Η αφαίρεση πρέπει να είναι πλήρης, μέχρι την βάση του. Τα τεμάχια στέλνονται για παθολογοανατομική εξέταση, ώστε να διαπιστωθεί το βάθος (στάδιο) εξάπλωσής του καθως και ο βαθμός διαφοροποίησης. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για επιφανειακό καρκίνο μπορεί συμπληρωματικά να χρειαστεί να γίνει ενδοκυστική χημειοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία, οι λεγόμενες ενδοκυστικές εγχύσεις. Αυτές γίνονται περιοδικά (π.χ. ανά εβδομάδα ή μήνα) και, με τη χρήση ενός λεπτού ουροκαθετήρα, το φάρμακο μπαίνει μέσα στην ουροδόχο κύστη και μετά ο καθετήρας αφαιρείται.

 • Ενδοκυστική ανοσοθεραπεία με BCG. Είναι η πιο συχνή συμπληρωματική θεραπεία ύστερα από αφαίρεση του όγκου. Το BCG αποτελείται από εξασθενημένα  βακτηριακά στελέχη του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης, τα οποία προκαλούν ανοσολογική απάντηση του οργανισμού απέναντι στα καρκινικά κύτταρα. Στις παρενέργειες της θεραπείας, είναι η συχνουρία, η αιματουρία και πιο σπάνια ο πυρετός.

 • Ενδοκυστική χημειοθεραπεία. Γίνεται με τον ίδιο τρόπο, όπως η ανοσοθεραπεία. Παρουσιάζει λιγότερες και πιο ήπιες παρενέργειες από την ανοσοθεραπεία.

Η συχνότητα και η διάρκεια των ενδοκυστικών εγχύσεων θα καθοριστεί από τον γιατρό σας.  Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζεται ότι ο γιατρός σας θα σας υποδείξει ένα πρωτόκολλο παρακολούθησης σε τακτά χρονικά διαστήματα με κυστεοσκοπήσεις και κυτταρολογική εξέταση των ούρων. Στόχος είναι η πρώιμη ανεύρεση νέων βλαβών και η χειρουργική αφαίρεσή τους.

Θεραπεία διηθητικού καρκίνου

 • Ριζική κυστεκτομή
  Κατά την οποία αφαιρείται ολόκληρη η ουροδόχος κύστη και ο προστάτης με τις σπερματοδόχους κύστεις στον άντρα, ενώ στις γυναίκες γίνεται αφαίρεση της μήτρας, των εξαρτημάτων και τμήματος του κόλπου. Είναι μία μεγάλης βαρύτητας επέμβαση με πολλές ημέρες νοσηλείας. Μετά την αφαίρεση της κύστης, θα πρέπει να αποκατασταθεί ο τρόπος με τον οποίο θα αποβάλλονται τα ούρα από τον οργανισμό. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με την έξοδό τους από το δέρμα (με σακουλάκι) είτε με τη δημιουργία νέας κύστης από τμήμα λεπτού εντέρου. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της αποκατάστασης, και καθεμιά από αυτές παρουσιάζει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η πιο κατάλληλη για έναν ασθενή θα πρέπει να συν-αποφασίζεται με τον γιατρό του.

 • Συστηματική χημειοθεραπεία
  Αν κατά την κυστεκτομή βρεθεί ότι υπάρχει νόσος σε λεμφαδένες, η χημειοθεραπεία κρίνεται απαραίτητη. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθεί πριν από το χειρουργείο.

 • Χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με ακτινοβολία.
  Στην περίπτωση αυτή, γίνεται πλήρης αφαίρεση του όγκου  και ακολουθεί συνδυασμός χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας, ώστε να αποφευχθεί η αφαίρεση της κύστης. Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται σε αρρώστους που αρνούνται ή που δεν τους επιτρέπει η γενική τους κατάσταση να υποβληθούν σε κυστεκτομή. Εφαρμόζεται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και με αυστηρό πρωτόκολλο παρακολούθησης του ασθενή.

Πρόληψη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Αποφύγετε ή διακόψτε το κάπνισμα. Ο καπνός, όταν καίγεται, παράγει πολλές τοξικές ουσίες που επιδρούν στην ουροδόχο κύστη και αυξάνουν 2-3 φορές την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου.

Μειώστε η αποφύγετε την άμεση έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες. Στον χώρο εργασίας σας, χρησιμοποιείτε τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό (γάντια,  μάσκες). Εκτεθειμένοι σε χημικά είναι άνθρωποι που εργάζονται σε βιομηχανίες ελαστικών, χημικών, δερμάτινων ειδών και ένδυσης, και οι εργαζόμενοι σε κομμωτήρια, βαφεία, καθαριστήρια, εκτυπωτικά μηχανήματα. 

Πίνετε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Με τον τρόπο αυτόν, αραιώνονται και αποβάλλονται τοξικές ουσίες που υπάρχουν στα ούρα.

Πίνετε εμφιαλωμένο νερό, εάν δεν εμπιστεύεστε το δίκτυο της περιοχής σας. Έχει δειχθεί ότι το αρσενικό που εντοπίζεται κάποιες φορές σε δείγματα νερού είναι καρκινογόνο.

Τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Προτιμάμε βιολογικά προϊόντα, για την καλλιέργεια των οποίων δεν χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες.

Έστω και μία μοναδική φορά αν δείτε αίμα στα ούρα σας –ακόμη και ροζ– πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε Ουρολόγο!

Μετά τη θεραπεία για διηθητικό καρκίνο της κύστης, θα πρέπει να παρακολουθείστε στενά από τον γιατρό σας για αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών ή επανεμφάνισης της νόσου.

bottom of page